De meeste mensen gaan zorgeloos hun dagen door. Ze gaan naar hun werk, studie, familie, sportclub en supermarkt zonder enige belemmering. Maar soms kunnen een paar seconden waarin er iets fout gaat op een dag een enorme impact op ons leven maken. Een ongeluk zit daadwerkelijk in een klein hoekje en de gevolgen ervan kunnen verstrekkend zijn. Zo kan je, op weg naar jouw werk of naar huis, ineens betrokken raken bij een ongeval. Op dat moment komt er een heleboel op je af. Je maakt je zorgen om schade aan je fiets of auto en of je zelf wel in orde bent, controleert of de andere partij in orde is en de hulpdiensten moeten eventueel worden ingeschakeld. Het is een ingrijpende gebeurtenis met soms verstrekkende gevolgen.
Letselschade
Tijdens zo’n ongeval is er altijd kans op letselschade. We spreken van letselschade, of letsel, wanneer er lichamelijke of geestelijke schade is ondervonden na een ongeval, een bedrijfsongeval of door een medische fout. Bij lichamelijk of geestelijk letsel spreken we van immateriële schade. Dit kunnen lichamelijke verwondingen zijn door het ongeval, maar ook emotioneel opgelopen schade. Denk aan trauma’s, angsten en verdriet door het ongeval. Letselschade kan ook materieel zijn. Er kan bijvoorbeeld, door het ongeval, een verlies van inkomsten zijn of medische kosten worden gemaakt die niet vergoed worden door de verzekeraar. Bij een langdurig herstel kan het ook zo zijn dat er hulp in huis moet worden ingeschakeld of dat er aanpassingen moeten worden gedaan aan de woning. Dit zijn allemaal voorbeelden van materiële letselschade.
Wat te doen bij letselschade
Wanneer er door een ongeval sprake is van letselschade, is het belangrijk om te weten welke stappen je vervolgens moet zetten. Allereerst is het belangrijk als slachtoffer om de veroorzaker van de letselschade aansprakelijk te stellen voor de schade middels een aangetekende brief. Vervolgens kan een procedure gestart worden om de veroorzaker aansprakelijk te stellen voor het letsel en de gemaakte kosten. Dit verloopt via een advocaat en kan middels een deelgeschilprocedure, een spoedprocedure of een uitgebreide procedure. Zoek een advocaat die gespecialiseerd is in letselschade om je hierin bij te staan, bijvoorbeeld een advocaat voor letselschade in Noord-Brabant. Zo kan de procedure efficiënt en volgens de richtlijnen worden afgehandeld zonder dat jij je, als slachtoffer, nog meer zorgen op de hals haalt.