Het technische hoogstandje dat heet, de koelbatterij

Heb je het over een koelbatterij, dan heb je het automatisch ook over een luchtbehandelingskast, kortweg LBK. Een LBK is een installatie die aan een gebouw gebonden is met een luchtkanalen stelsel en in de meeste gevallen ook met een centraal verwarmingssysteem. De LBK geldt als de klimaatinstallatie van een gebouw en heeft vaak een plek gekregen in de technische ruimte van een gebouw of zelfs op het dak. Een goed werkende luchtbehandelingskast kan niet zonder een goede koelbatterij.

Aangezogen lucht wordt ter afkoeling door de koelbatterij geleid

Buitenlucht wordt door een luchtfilter en middels een ventilator aangezogen. Afhankelijk van hoe warm of koud de lucht is en afhankelijk van de vochtigheid, wordt deze lucht of verwarmd of gekoeld. Daarna wordt de lucht via een stelsel van luchtkanalen door het gebouwd verspreid. Het verwarmen of juist het koelen vindt plaats door de lucht door of een verwarmingsbatterij of door een koelbatterij te leiden. De koelbatterij zorgt er dus voor dat de van buiten aangezogen lucht koeler wordt. De koelbatterij in een LBK toont sterke gelijkenissen met de radiator die je in een auto vindt, met dien verstande dat de koelbatterij heel veel groter is. Overigens wordt de luchtbehandelingskast en de kast voor de afzuiglucht op of naast elkaar geplaatst. In dat geval kan de warmte uit de afzuiglucht – de afzuigkast dus- door gebruik te maken van een warmtewiel of kruiswisselaar afgegeven worden aan de toevoerlucht. Op deze manier kan namelijk behoorlijk wat energie bespaard worden.

Koelbatterij

Koelbatterij is ook onmisbaar voor airco met luchtcondensatie

Een koelbatterij is ook voor een airco onmisbaar, helemaal als je kiest voor een airco met luchtcondensatie. Heb je een dergelijke airco, dan verdampt het vloeibare koelmiddel in de koelbatterij onder invloed van hogere temperaturen. Bij dit proces in de koelbatterij koelt de aangezogen lucht af. Vervolgens komt de lucht opnieuw in de ruimte terecht en nu dus op een veel lagere temperatuur. Pas je een airco toe met water condensatie, dan is de werking ongeveer hetzelfde als hierboven beschreven. De rol van de koelbatterij wordt nu echter ingenomen door ijswater.

Vraag advies aan de specialist in luchtkoeling

Welke van de twee koelmogelijkheden je kiest is vaak sterk afhankelijk van de afmetingen van de te koelen ruimte, je beschikbare budget en de geluidsproductie. Het is goed om altijd advies in te winnen bij de specialist op het gebied van luchtkoeling. Hij kan je perfect aangeven wat voor jou de beste oplossing is.

 

meer informatie kunt u vinden op de website van Recupair Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *