In deze moderne tijd groeien we op met beelden. Niet langer is alleen de geschreven taal een vorm van communicatie; door middel van beelden kunnen we met elkaar communiceren en een bepaald image van onszelf neerzetten. Het is dan ook steeds gebruikelijker om film in te zetten als educatie materiaal. Het leert mensen namelijk al op jonge leeftijd om de wereld om hen heen te ontdekken en te begrijpen.
Bij educatieve films moet je niet alleen denken aan de films en series die je ziet op televisie. Ook videoclips en instagram stories zijn manieren om je op een bepaalde manier uit te drukken en de juiste doelgroep te bereiken. Het is een manier om jezelf uit te drukken door middel van beeld en geluid.
Hoe kun je communiceren door middel van film
Filmeducatie is een erg breed begrip. Documentaires, vlogs, instagram stories, series, films; het valt allemaal onder het begrip film. Tegenwoordig kan iedereen film maken. Met de komst van de mobiele telefoon en YouTube zit er in bijna iedereen een filmmaker. Maar wat maakt nou een goede film?
Een film is een audiovisueel product waarmee je verhalen, overtuigingen en gevoelens over kunt brengen op een bepaald publiek. Het bestaat uit verschillende onderdelen, zoals narratief, vormgeving en context. Deze onderdelen samen vormen een betekenis voor de kijker.
Educatieve films in het onderwijs
Educatieve films zijn breed inzetbaar in het onderwijs, het hoeft niet alleen ingezet te worden op kunstvakken. Het overgrote gedeelte van de leraren gebruikt dagelijks bewegend beeld tijdens de lessen. Educatieve films zijn een geweldig middel om leerlingen te inspireren en te stimuleren.
Het hoofddoel van onderwijs is dat er gewerkt wordt aan persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke vorming. Daarnaast worden er beroepskwalificaties gegeven. Educatieve films dragen bij aan deze hoofddoelen.
Soorten educatieve films
Er zijn diverse soorten educatieve films te vinden die je in kunt zetten op zowel het basis als voortgezet onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als geschiedenis, natuur en wetenschap. Wat is nou een mooiere manier om iets te leren dan via bewegende beelden? Het zorgt ervoor dat de leerlingen geïnteresseerd blijven en sneller dingen opnemen. Het leren wordt er een stuk leuker van en ook de moeilijke stof wordt veel beter begrepen dan wanneer het geleerd moet worden uit een lesboek.